5 fouten bij tandenpoetsen – VraagDeTandarts.nl

Martijn de Waarde

5 fouten bij tandenpoetsen.jpg

Tandenpoetsen is een belangrijke stap in het dagelijks onderhoud van uw mondgezondheid. Het is echter gemakkelijk om fouten te maken bij het poetsen van uw tanden. In dit artikel zullen we vijf veelvoorkomende fouten bespreken bij het poetsen van tanden.

Fout 1: U poetst te hard

Hoewel het belangrijk is om uw tanden goed schoon te maken, is het poetsen van tanden met te veel druk niet goed voor uw tandvlees en tanden. Het kan leiden tot gevoelige tanden en tandvlees dat geïrriteerd, gezwollen of bloedend is. Het is beter om met een zachte hand en een zachte tandenborstel te poetsen.

Fout 2: U poetst te lang

Het is belangrijk om twee minuten te poetsen om de meeste voedselresten en bacteriën te verwijderen. Maar als u langer poetst dan twee minuten, kan dit uw tanden en tandvlees schaden.

Fout 3: U poetst te weinig

U moet minstens twee keer per dag uw tanden poetsen. Als u dit niet doet, worden bacteriën en voedselresten opgehoopt op uw tanden, wat kan leiden tot tandbederf.

Fout 4: U gebruikt de verkeerde tandenborstel

Het is belangrijk om een tandenborstel te gebruiken met zachte haren, zodat u uw tanden en tandvlees niet beschadigt. U moet ook ervoor zorgen dat u een borstel koopt die past bij uw mond. Als u bijvoorbeeld kleine tanden of kleine mond heeft, kunt u een kleinere tandenborstel kopen.

Fout 5: U gebruikt de verkeerde tandpasta

Het is belangrijk om de juiste tandpasta te gebruiken die vrij is van fluoride en schadelijke chemicaliën. U moet ook de juiste hoeveelheid tandpasta gebruiken. Als u te veel tandpasta gebruikt, kan dit leiden tot een slechte mondgezondheid.

Als u deze fouten vermijdt bij het poetsen van uw tanden, kunt u een goede mondhygiëne handhaven. Als u vragen heeft over de juiste manier om uw tanden te poetsen, neem dan contact op met uw tandarts.

“5 Fouten die U Zou Maken bij Tandenpoetsen: Wat U Moet Weten Volgens VraagDeTandarts.nl”


Het verbaast me dat ik vrijwel nog nooit iemand op de correcte manier heb zien poetsen. Nu geven we toch al ik-weet-niet-hoelang poetsinstructies en toch…Je vraagt je af hoe dat kan.  Ik betrap mezelf erop dat ik tijdens tv-programma’s zit te bestuderen hoe iemand in ‘het wild’ zijn of haar tandenpoetst. Dit geeft namelijk een veel beter beeld dan als ik een patiënt vraag om eens voor te doen hoe hij poetst. En elke keer roep ik zo ongeveer tegen het tv-scherm: “Neehee, je doet het verkeerd!”

Meestal verwachten mensen niet dat ik ze vraag om even voor te doen hoe ze normaal gesproken tandenpoetsen. Vaak hebben ze zelf ook geen idee. Ze moeten er ineens bij stilstaan en moeten er dan even over nadenken. Om de tijd op te vullen vraag ik of ze een spiegel nodig hebben. Een strikvraag. En dan zeggen ze: “Gewoon…zo?” en geven dan een demonstratie waarbij ze hun uiterste best doen om zo goed mogelijk te poetsen. Na een paar tellen roep ik dan soms al: “Stop, stop, stop, ho maar!” , omdat het me al zeer doet als ik er naar kijk. En soms laat ik ze juist even doorgaan om te kijken in de hoop of ze nog iets anders gaan doen dan wat ze me nu laten zien. Soms tegen beter weten in.

Fout 1: Geen goede tandenborstel

Bij fout 1 meteen ook tip 1: Neem alles wat je thuis gebruikt mee naar de mondhygiënist. Moet dat? Ja. Voor je eigen bestwil. Er bestaan namelijk zo ontzettend veel tandenborstels dat we echt niet weten wat je bedoelt bij: “Een Braun.”, of met: “Een handtandenborstel.” Zo was ik laatst heilig in de veronderstelling dat iemand een prima elektrische tandenborstel gebruikte maar het later een handtandenborstel bleek te zijn met een batterijtje erin. Ja, hij zei inderdaad van “brrrr”,  als je hem aanzette maar dat was dan ook alles. Als je je borstel meeneemt, kan ik zien of het goed materiaal is. Ik had namelijk een jochie die met mijn instructie elektrische borstel prima poetste maar de plakverklikker telkens opnieuw aangaf dat het thuis toch echt niet goed ging. Zijn moeder zweerde dat hij elke dag twee keer twee minuten poetste. Hij hield keurig die borstel op elke tand even stil. Wat bleek? De borstel deed he-le-maal niks meer. 

Fout 2: Geen spiegel gebruiken

Dus vandaar mijn strikvraag. Super veel mensen lopen met hun tandenborstel het hele huis door. Pakken gerust tijdens de poetsbeurt de vaatwasser uit of checken hun berichtjes. Zo jammer! Zonder spiegel kan je niet goed poetsen. Je kunt namelijk op veel plekken in je mond niet goed voelen of je wel goed zit. Vooral achterin de onderkaak en daar de binnenkant van is een beruchte plek. Zoveel mensen die menen dat hun borstel hier goed staat maar daar volledig de mist ingaan. Vaak duwt de tong de borstel van de plek af of staat de borstel de verkeerde kant op. De spiegel geeft je feedback over de locatie waar je je borstel precies neerzet. Zelfs een borstel met een app die je feedback geeft of je alle kwadranten wel hebt gedaan, kan dit (nog) niet zien. Natuurlijk hoop ik op een super gevoelige elektrische borstel die je vertelt of je echt goed gepoetst hebt en die misschien zelfs kan vertellen of je een gaatje hebt. Hoe tof zou het zijn als je borstel bacteriën kan meten en weefselverlies kan vastleggen? Dan heb je gewoon elke dag een tandartscontrole! Maar ja, zo ver is het nog niet. Je zal het voorlopig toch echt met je spiegel moeten doen. En helaas kan je daar ook niet alles op zien dus blijft het oog van die mondhygiënist en die tandarts ook nog nodig.

Fout 3: Te kort poetsen

Ja, een inkoppertje natuurlijk. Een goede tandenpoets beurt duurt tenminste twee minuten lang. Zo kan de fluoride lang genoeg intrekken. Zelf ben ik vaak toch wel wat langer bezig. Zelfs met een tandenborstel die enorm veel bewegingen maakt. Het is gewoon een secuur klusje waar je met de volle concentratie bij hoort te zijn. Zeker als je een wat ingewikkelder gebit hebt, bijvoorbeeld omdat er tanden scheef staan, ben je gewoon best lang bezig. Gelukkig hebben veel elektrische borstels een timer. Poets je met de hand? Zet dat zelf een timer of zet een zandlopertje neer. Of…nog veel leuker…zet een muziekje op waarvan je weet dat het twee minuten is.

Fout 4: Je tandvlees (niet) mee poetsen

Okay, dat is verwarrend he? Moet je nou wel of niet je tandvlees poetsen? Nou, het is zeker niet de bedoeling dat je je tandenborstel op je tandvlees zet. Want zo kan je tandvlees uiteindelijk afslijten en verdwijnen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Wat wel de bedoeling is, is dat het uiterste laatste randje van je tand schoon wordt. Het randje dat net bij je tandvlees ligt. Ook zou het mooi zijn als de borstel een beetje onder het tandvlees komt. Een millimetertje, dus nu niet actief je borstel er onder gaan drukken want dan gaat het wederom stuk. Een borstel komt met zeer lichte druk al wat onder je tandvlees. Een handtandenborstel zet je daarom op dat laatste randje met 45 graden neer. Een elektrisch borstelkopje houdt je juist helemaal recht. Door de vorm en de beweging waaiert hij onder je tandvlees. De nieuwste generatie elektrische tandenborstel geven aan of je precies de goede druk geeft, te weinig druk geeft of teveel druk geeft. Ook weer minuscule verschillen maar zeer essentieel.

Fout 5: Teveel bewegen

Ja, sorry hoor, maar hier erger ik me dus kapot aan op die tv-programma’s. Je weet wel, van die datingprogramma’s waarbij ze een nachtje blijven slapen of waar ze de wonderen van het campingleven laten zien. Ok, niet schrikken hoor, ik ga het eruit gooien: “HOU DIE ELEKTRISCHE BORSTEL NOU STIL!!!!” He, dat lucht op. Waarom beweeg je toch met dat ding? Hij beweegt toch zelf al? Je houdt juist de draaiing eruit als je gaat bewegen. Je gaat van het plekje af waar je juist moet wezen. Geef dat ding nou even de gelegenheid om het schoon te maken voor je. Bovendien maak je ‘m stuk. Het metaal verbuigt als je zo tekeer gaat waardoor het kopje er los op komt te zitten waardoor er trilling verloren gaat. Zo jammer…! De enige beweging die je maakt, is de plaatsing. En dan HOU JE ‘M DUS EEN PAAR SECONDEN HE-LE-MAAL STIL, hoor je me? Echt, ik doe het zo vaak voor, maar die beweging…krijg die er maar eens uit. Massaal gaan jullie zelf boenen. Tja, dan kan je beter een andere elektrische borstel pakken die geen rondjes draait maar alleen maar trilt. Maar ook dan…heel rustig poetsen. Schrobben is verboden. En met de hand dan? Ook daarbij is schrobben verboden. Rustig aan…kleine stukjes tegelijk…vaak heen en weer…maar rustig. Rustig. RUSTIG! Wat zeg ik nou? Ach, laat maar.

“5 Fouten die U Zou Maken bij Tandenpoetsen: Wat U Moet Weten Volgens VraagDeTandarts.nl”

1. Niet goed poetsen: veel mensen poetsen niet goed, waardoor tandplaque niet goed wordt verwijderd.

2. Niet tweemaal per dag poetsen: veel mensen poetsen niet twee keer per dag, wat essentieel is voor een goede mondhygiëne.

3. Te hard poetsen: veel mensen poetsen te hard waardoor tanden en tandvlees kunnen worden beschadigd.

4. Niet de juiste techniek gebruiken: veel mensen gebruiken de verkeerde techniek bij het poetsen, waardoor er niet goed gepoetst kan worden.

5. Niet flossen: veel mensen flossen niet, waardoor tandplaque die moeilijk toegankelijk is met een tandenborstel niet goed verwijderd kan worden.