De effecten van inhalatiemedicijnen in de mond

Martijn de Waarde

de effecten van inhalatiemedicijnen in de mond.jpg

Inhalatiemedicijnen worden vaak gebruikt om astma aan te pakken, maar het kan ook andere gezondheidsproblemen verlichten. Het gebruik van inhalatiemedicijnen heeft echter ook een aantal bijwerkingen, waaronder de effecten ervan in de mond.

Inhalatiemedicijnen kunnen een droge mond en een muffe smaak in de mond veroorzaken. Dit gebeurt omdat het medicijn de speekselproductie vermindert. Deze bijwerking kan leiden tot mondirritatie, tandbederf, en gaatjes.

Inhalatiemedicijnen kunnen ook mondschimmel veroorzaken. Deze schimmelgroei kan leiden tot een witte laag op de tong, lippen, wangen en tandvlees. Het kan ook een onaangename smaak en geur veroorzaken.

Ook kunnen inhalatiemedicijnen candidiasis veroorzaken, een aandoening waarbij schimmelgroei optreedt in de mond. Dit kan leiden tot een wit of geelachtig slijmvlies, een droge mond en het gevoel dat er een vreemd voorwerp in de mond zit.

De beste manier om deze bijwerkingen te verminderen, is door veel water te drinken en door het gebruik van een mondspoelmiddel. Het is ook belangrijk om goed te poetsen en flossen, en het gebruik van een tandpasta met fluoride.

Als de bijwerkingen van de inhalatiemedicijnen te verergeren, is het belangrijk om contact op te nemen met een arts. Zij kunnen aanvullende behandelingen voorstellen om de mondgezondheid te verbeteren.

Inhalatiemedicijnen kunnen nuttig zijn bij het behandelen van astma en andere luchtwegaandoeningen, maar het is belangrijk om te begrijpen dat het gebruik van deze medicijnen ook bijwerkingen met zich kan meebrengen. Door goed te poetsen en flossen, door veel water te drinken en door het gebruik van een mondspoelmiddel, kan de kans op mondgezondheidsproblemen verminderen. Als de bijwerkingen te verergeren, is het belangrijk om direct contact op te nemen met een arts voor aanvullende behandelingen.

De Mondgezondheid Verbeteren met Inhalatiemedicijnen


Mensen met astma, COPD of andere aandoeningen aan de luchtwegen gebruiken vaak inhalatiemedicatie ook wel bekend als puffer medicijnen. Deze medicatie kan schade aan tanden en kiezen veroorzaken.

Ook andere bijwerkingen zoals mondschimmel of ontstekingen aan het tandvlees worden regelmatig genoemd.

In deze blog ga ik je uitleggen waarom deze medicijnen dat veroorzaken en wat je kan doen om de mond zo gezond mogelijk kan houden als je dagelijks deze medicatie moet gebruiken.

Wat gebeurt er precies in de mond?

De behandeling van astma en COPD bestaat met name uit inhalatiemedicatie. Voorbeelden hiervan zijn luchtwegverwijders zoals Salbutamol en Formoterol of ontstekingsremmers zoals Fluticason en Beclometason.

Inhalatiemedicatie kunnen de speekselaanmaak verminderen en de omgeving in de mond zuurder maken en dus  schade aanbrengen aan het gebit veroorzaken.

Ontstekingsremmende inhalatiemedicatie kunnen ook de balans tussen schimmels en bacteriën in de mond verstoren.

Mogelijk neemt het risico op bijwerkingen van deze medicatie af door de middelen op de juiste manier te gebruiken en door de mond goed te spoelen na gebruik ervan.

Hierdoor komt het middel op de juiste plek terecht en blijft er zo min mogelijk van het middel achter in de mondholte.

Ook kan na inhalatie de mond spoelen met water helpen poederdeeltjes weg te krijgen zodat de zuurbalans in de mond weer kan herstellen.

Medicatie heeft effect op speekselproductie of samenstelling

Wat we weten over bijvoorbeeld Isoprotenerol is dat het kan leiden tot vergroting van de speekselklieren.

Andere middelen zorgen ervoor dat het aandeel van amylase en mucine in speeksel verlaagd waardoor het speeksel zijn buffercapaciteit verliest.

Het gevolg hiervan is dat zuren vanuit voeding en dranken extra kunnen inwerken in het glazuur en schade kunnen aanrichten.

Het gebruik van Salbutamol en Terbutaline bij kinderen met astma kan ervoor zorgen dat de secretiesnelheid van speeksel na stimulatie met citroenzuur vermindert. Secretiesnelheid is de tijd dat het speeksel nodig heeft om de mondflora te reinigen en weer terug te keren naar een neutraal base mond milieu.

Met als gevolg dat de kans op plakvorming op het gebit groter is en de kans op cariës in het gebit wordt vergroot.

Uit diverse onderzoeken door de jaren heen is gebleken dat het aantal Streptococcus Mutans duidelijk is verhoogd en er dus meer tandbederf is bij kinderen met astma en het gebruik van medicatie.

Zeker in een doorkomend blijvend gebit is het dan extra belangrijk dat de preventie goed is.

Gevolg voor de mond

Lareb het centrum waar bijwerkingen van medicatie gemeld wordt, ontving meldingen van ontstekingen in de mond van inhalatiemedicatie maar ook van gaatjes, slijtage aan het gebit en verkleuring van de tanden.

Door de bovengenoemde verandering in het speeksel  zie je dat het mondmileu zuurder wordt. Een zuurder mondmileu betekend dat zuren van buitenaf niet of minder goed worden geneutraliseerd met als gevolg tanderosie.

De glazuurlaag wordt dunner, zal geler worden en tanden en kiezen slijten af. Ook kunnen de tanden hierdoor veel gevoeliger worden.

Doordat de speekselvloed minder wordt en de mond dus droger kunnen zich andere problemen voordoen. Hierdoor wordt de natuurlijke reiniging in de mond minder en zullen er sneller gaatjes ontstaan.

Door hetzelfde probleem kunnen ook ontstekingen aan het tandvlees voordoen. Tandvlees zal gaan bloeden, opzwellen en er kunnen wondjes op ontstaan.

Wanneer er een langere tijd een droge mondflora heerst zie je dat de medicijnen ook een inwerking kunnen doen op de slijmvliezen. Mondschimmels zijn het gevolg. Een droge, gezwollen, rode of geïrriteerde tong zijn daar signalen van. Ook gescheurde mondhoeken die maar niet willen genezen kunnen tekenen zijn van een mondschimmel

Relatie tussen COPD en Parodontitis.

Dat er een relatie is tussen astma en het ontstaan van cariës bij kinderen is al jarenlang bekend. Zeker bij kinderen zijn dit twee veelvoorkomende gezondheidsproblemen.

Ook weten we inmiddels dat er een relatie bestaat tussen chronische COPD en parodontitis.

En tevens kunnen door het gevolg van parodontitis  en met name de bacteriën die dan in de mondflora heersen de klachten van COPD toenemen en de kans op longinfecties vergroten.

Ook is er onderzocht dat een verbetering van de mondgezondheid door het uitoefenen van een effectievere mondhygiëne kan zorgen voor meer longfunctie.

(Onderzoek C. De Baat 07/02/2020)

Wat kan je er zelf aan verbeteren?

Wanneer je genoodzaakt bent vanwege longproblemen om dagelijks pufmedicatie in te nemen is het verstandig ook altijd goed de mond te spoelen na het gebruik ervan.

Een goede mondhygiëne is echt een must en daarom is elektrisch poetsen en goed rageren of stokeren aan te bevelen.

Daarnaast is het gebruik van een fluoride houdend spoelwater met verzorgende ingrediënten heel verstandig om extra in te zetten. Let daarbij op verzorgende en kalmerende ingrediënten en vooral geen uitdrogende of bijtende stoffen.

Voor meer informatie over dit soort spoelmiddelen kan je kijken op www.demondzorgzaak.nl

De Mondgezondheid Verbeteren met Inhalatiemedicijnen

– Vermindert de luchtwegontsteking, bevordert de luchtwegontspanning en vermindert kortademigheid

– Vermindert de ernst van astma-aanvallen en vermindert het risico op complicaties

– Vermindert het risico op het ontwikkelen van een longontsteking

– Vermindert hoesten en vermindert eventueel het gebruik van hoestmiddelen

– Vermindert de ernst van chronische obstructieve longziekte (COPD) en vermindert het risico op complicaties.

– Verbetert de luchtwegfunctie, zodat het gemakkelijker wordt om te ademen.

– Verbetert de longfunctie bij chronische bronchitis en astma.

– Vermindert de symptomen van allergische rhinitis en vermindert het risico op complicaties.