Duurzaamheid en mondverzorging – Hoe groen is jouw mondroutine?

Martijn de Waarde

Duurzaamheid en mondverzorging gaan hand in hand. Hoe groen is jouw mondroutine?

We kunnen allemaal onze steentje bijdragen aan een duurzamere wereld. Met kleine veranderingen in onze dagelijkse routines kunnen we een verschil maken. Maar hoe groen is jouw mondverzorgingsroutine?

De mondverzorgingsindustrie is een van de meest vervuilende sectoren ter wereld. De verpakkingen, ingrediënten, chemicaliën en andere materialen die worden gebruikt zijn vaak slecht voor het milieu. Daarom is het belangrijk om de duurzaamheid van jouw mondverzorgingsroutine te overwegen.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je mondverzorgingsroutine zo duurzaam mogelijk is. Ten eerste is het belangrijk om producten te kiezen met korte, herkenbare ingrediëntenlijsten. Kies voor producten gemaakt met hernieuwbare materialen zoals bamboe of gerecyclede materialen. Kies verpakkingen die gemaakt zijn van gerecycled materiaal of kies voor herbruikbare verpakkingen. Kies ook voor producten die niet getest zijn op dieren.

Je kunt ook een aantal kleine veranderingen in je mondverzorgingsroutine aanbrengen om meer duurzaamheid te bereiken. Probeer bijvoorbeeld je tandenborstel langer te gebruiken of gebruik een elektrische tandenborstel, die korter lopen en minder energie verbruiken. Vermijd het gebruik van plastic tandenborstelhouders en vervang deze door herbruikbare of gerecyclede materialen. Verminder ook het gebruik van tandpasta. Kies voor producten met minder chemische stoffen en koop zoveel mogelijk producten in grotere verpakkingen.

De duurzaamheid van jouw mondverzorging is een belangrijke stap in het bouwen aan een duurzamere wereld. Door kleine veranderingen in je routine te maken, kun je een groot verschil maken. Vergeet niet om de duurzaamheid van jouw mondverzorgingsroutine te overwegen en je steentje bij te dragen aan een beter milieu.


Je bent graag duurzaam bezig, maar lukt dat wel met alles wat je nodig hebt voor een gezonde mond? Duurzaamheid en mondverzorging gaat niet altijd hand in hand met al dat plastic dat er bij komt kijken. In deze blog leggen we uit hoe je jouw mondverzorgingsroutine toch een stukje groener kunt maken.

Tips voor duurzamere mondverzorging

Er zijn meerdere manieren om jouw mondverzorging duurzamer te maken. Belangrijk is wel dat je met jouw tandarts of mondhygiënist bespreekt of dit geschikt is voor jouw mondgezondheid. Dit is waar je zoal aan kunt denken:

  • Gebruik houten tandenstokers en kies als het kan voor FSC-gecertificeerd hout. Kijk ook naar het verpakkingsmateriaal. Sommige fabrikanten hebben de plastic doosjes inmiddels vervangen voor karton.
  • Zoek naar ragers waar minder plastic aan zit of die van gerecycled plastic zijn gemaakt.
  • Skip het flossen. Waarom flossen niet voor iedereen werkt lees je hier.
  • Gebruik niet meer tandpasta dan nodig. Een bolletje de grote van een erwt is al voldoende.
  • Zoek een recycleprogramma bij jou in de buurt. Zo belanden jouw mondverzorgingsproducten niet tussen het huisvuil.

Liters (mond)water besparen

Wees bewust en draag je steentje bij tegen waterverspilling! Doe de kraan dicht terwijl je je tanden poetst, want alle kleine beetjes helpen. Door de kraan dicht te draaien tijdens het tandenpoetsen bespaar je jaarlijks zo’n 1460 liter water. Wist je trouwens dat naspoelen na het tandenpoetsen niet nodig is? Zo bespaar je nog eens een heleboel water. Een andere manier om liters te besparen en minder plastic in de badkamer te hebben is door te stoppen met mondspoelwater. Mondspoelmiddelen zijn namelijk niet voor iedereen nodig. Lees hier of mondspoelmiddelen voor jou nodig zijn.

Bamboe tandenborstels

Er zijn verschillende merken die tandenborstels verkopen van bamboe of gerecycled materiaal. Voor duurzame opzetstukjes voor elektrische tandenborstels is er nog niet veel keus, maar wellicht in de toekomst wel. Vraag je tandarts of mondhygiënist om advies als je wilt overstappen naar een duurzaam alternatief voor je tandenborstel of opzetstukje voor je elektrische tandenborstel.

Sla de tandartscontrole niet over

Een laatste duurzame tip is om regelmatig op controle te komen. Als je het ritme vasthoudt, worden eventuele problemen op tijd opgespoord en kunnen deze makkelijker worden verholpen. Dat scheelt ritjes naar de praktijk, lange behandelingen waar veel materiaal aan te pas komt en hoge kosten! Zoek hier de gegevens van de Dental Clinics praktijk bij jou in de buurt.

Verder lezen over (duurzame) mondverzorging? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• Gebruik bamboe of houten tandenborstels in plaats van plastic borstels.

• Kies voor tandpasta die op natuurlijke basis is gemaakt, zonder fluoride, SLS, kleurstoffen of conserveermiddelen.

• Gebruik mondwater dat op een natuurlijke basis is gemaakt, zonder alcohol of SLS.

• Kies voor biologisch afbreekbare, plasticvrije tandenstokers.

• Gebruik een mondspoeling gemaakt van natuurlijke ingrediënten.

• Kies voor eco-vriendelijke tandenborstelhouders.

• Gebruik natuurlijke mondverzorgingsproducten, zoals kokosolie, bakpoeder of bicarbonaat als tandpasta.

• Vermijd mondverzorgingsproducten met microplastics.

• Koop producten die minder verpakking gebruiken of die verpakt zijn in gerecycleerde materialen.