Tong uitsteken tegen piercings – VraagDeTandarts.nl

Martijn de Waarde

tong uitsteken tegen piercings.jpg

In de afgelopen jaren is het dragen van piercings steeds populairder geworden. Hoewel velen de trend omarmen, zijn er ook mensen die het niet waarderen. Vooral ouders die hun kinderen piercings willen laten zetten, kunnen er voor kiezen om hun kinderen te waarschuwen voor de gevaren die gepaard gaan met piercings. Maar wat kunnen ouders doen als hun kinderen toch piercings willen?

Het is belangrijk om te begrijpen dat piercings een persoonlijke keuze zijn. Het is dus belangrijk om je kinderen te laten begrijpen dat er risico’s aan verbonden zijn. Voordat je je kinderen toestemming geeft om een piercing te laten zetten, is het belangrijk dat je je kinderen goed informeert over de mogelijke gevaren. Laat je kinderen ook weten dat piercings niet alleen gevaren met zich meebrengen voor hun lichamelijke gezondheid, maar ook voor hun emotionele gezondheid.

Een andere optie is om je kinderen te waarschuwen voor de gevolgen van de tong uitsteken tegen piercings. Als je kinderen piercings willen dragen, is het belangrijk dat ze weten dat er sociale gevolgen aan verbonden zijn. Als een kind tegen piercings is, kan het anderen beledigen. Daarom is het belangrijk dat je kinderen begrijpen dat het uiten van hun afkeuring op een respectvolle manier moet gebeuren.

Het is ook belangrijk dat je kinderen begrijpen dat piercings niet alleen een fysiek risico met zich meebrengen, maar ook een emotioneel risico. Als een kind niet goed geïnformeerd is of niet goed voorbereid is op de gevolgen van piercings, kan het een negatief effect hebben op hun sociale leven. Daarom is het belangrijk dat ze begrijpen dat het uiten van hun afkeuring op een respectvolle manier moet gebeuren.

Als je je kinderen over piercings wil informeren, is het belangrijk dat je ook het vakkundig advies van een tandarts of mondhygiënist inwint. Zij kunnen je kinderen helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing over piercings. Ze kunnen ook advies geven over de veiligste en meest verantwoorde manier om piercings te dragen.

Hoewel het dragen van piercings een persoonlijke keuze is, is het belangrijk dat je kinderen begrijpen dat er risico’s aan verbonden zijn. Laat je kinderen weten dat het uiten van hun afkeuring op een respectvolle manier moet gebeuren en dat het verstandig is om het advies van een vakkundige in te winnen alvorens een beslissing te nemen.

“Een Piercings Berouwvolle Tandarts: Hoe Je Je Tong Kunt Uitsteken Zonder Schade Te Oplopen”


En ineens stak iedereen z’n tong uit. Het moeten de jaren ‘90 zijn geweest. Gabber brak door en daar hoorde een stijltje bij. De subcultuur die geboren werd te midden van hardcore en nu nog hier en daar te voorschijnkomt. Gabbers hakte op hun muziek en daarbij ging die tong naar buiten. Maar zo’n kale tong was natuurlijk wel erg saai. Daar hoorde dan een tongpiericing in. Ook dook deze op bij de Spicegirls. De tongpiercing zie ik nog regelmatig langskomen.

Bijzonder

Of ik er blij mee ben? Nou nee…Ik zie er behoorlijk wat ellende van. Ik vind het echt heel bijzonder dat er ontzettend veel regelgeving vastzit aan wat wij in de praktijk mogen doen, hoe we dit doen en dat er bij de tattooshop op de hoek zomaar een pin door iemand zijn tong wordt gejast. In de (mond)zorg geldt dat je een risicovolle handeling of een voorbehouden handeling niet zomaar mag doen. Bij een risicovolle handeling kan er schade optreden als een onbekwaam persoon dit doet. Bij een voorbehouden handeling wordt er door weefsel heen gegaan. Een voorbehouden handeling is voorbehouden aan artsen.

De mondhygiënist doet het niet

Een voorbehouden handeling is dus bijvoorbeeld een röntgenfoto maken, verdoven en hechten. Dit mag je in ons vak alleen doen als je tandarts arts bent, deze handeling hebt geleerd, deze voldoende vaak doet en jezelf bekwaam acht. De tandarts laat dit weleens door iemand anders doen, maar deze persoon moet dan ook aan allerlei voorwaardes voldoen en ook de situatie moet aan voorwaardes voldoen. Een tandarts zou dus geen tongpiercing mogen zetten of delegeren. Dit hebben we namelijk niet geleerd in de opleiding, we doen het nooit en we vinden ook van onszelf dat we het niet kunnen. En bovendien…waarom zouden we dat willen? Het draagt niet bij aan de gezondheid en het kan zelfs de gezondheid verslechteren.

Wat kan er gebeuren?

Wat zou er kunnen gebeuren? Nou, vrijwel meteen ontstaat er in 85% van de gevallen pijn. Vervolgens zwelt de boel op onder 52-75% van de gevallen. Uiteraard kan er bloeding optreden maar ook nog veel later kan het flink gaan bloeden. In 65% kan dit gebeuren. Infecties komen in 19%-42% voor. Flinke aantallen dus. Op een niet al te frisse locatie kunnen HIV, hepatitis, herpes overdragen worden. Het kan zelfs leiden tot een endocarditis (ontsteking van het hart). Door infecties kan er bloedvergiftiging en een hersenabces ontstaan. En niet te vergeten tetanus.

Scholing piercer

En toch lees ik op een website van een tattooshop: Het zetten van een tongpiercing is ongevaarlijk. Er staat zelfs dat als er iets misgaat dat je dit aan jezelf hebt te verwijten. Hoe lang duurt zo’n opleiding tot piercer eigenlijk? Dat kan je in 5 dagen leren. Door wie? Toch wel door een arts? Nee. Op een website die je dit zou kunnen aanleren vond ik louter schoonheidsspecialisten. Je kunt natuurlijk ook gewoon een Youtube bekijken.

Gelukkig mag je pas piercen als je een vergunning van de GGD hebt. Maar ik weet nog niet zo zeker of de inspectie serieus alle piercers die op hun slaapkamertje piercen afgaat. Sterker nog…op evenementen hoef je dat papiertje niet te hebben. Je hoeft alleen een vergunning te hebben als je gebruik wil maken van een ‘behandelruimte’. Zou er gecontroleerd worden of de piercer een opleiding of cursus heeft genoten en zo ja, welke? Nee, dit staat niet in de richtlijn.

Nog meer gevolgen

Waarom ik hier zo moeilijk over doe? Behalve de genoemde risico’s zie ik vrijwel bij iedereen met een tongpiercing schade. Zo zie losse tanden en kiezen, kapotte rijen tanden en kiezen, teruggetrokken tandvlees, toename in pocketdiepte (en dus ontsteking en botverlies), afgesleten kiezen, deels verlamde tongen en ga zo maar door. Ook praten ze vaak een stuk minder verstaanbaar. En dit allemaal bij relatief jonge mensen die dus nog hun hele leven met hun gebit moeten doen. Alleen het piercen onder de 12 jaar is verboden. Welke verstandige beslissing maak jij in je puberteit? Welke beslissing maak jij als je wordt opgehitst door vrienden en de piercer een cursus marketing (dat dan wel weer) heeft gehad? We hebben het hier over verlies van weefsel dat nooit meet terug gaat komen. En dat zegt de piercer dat je dat balletje maar niet tussen je tanden had moeten klemmen?

Het is niet jouw schuld

Onze mond is voortdurend in de beweging. Onze tong gebruiken we om te slikken, om onze lippen af te likken, om te proeven, om onze tanden ontdoen van etensresten, om te zoenen en ga zo maar door. Dit zijn maar gedeeltelijk bewuste bewegingen. Zeker tijdens de slaap hebben we er geen controle over. Denk maar aan knarsen en klemmen, dat doen we ook niet met opzet. Tongpersen komt veel vuldig over en ook bijten we regelmatig per ongeluk op onze tong. Sommige mensen bijten hun tong zelfs bijna door tijdens de slaap. En dan zou het je eigen schuld zijn als je piercing in contact komt met je tanden? Dat klopt echt niet. Dus ik steek mijn tong uit tegen tong- en lippiercings!

“Een Piercings Berouwvolle Tandarts: Hoe Je Je Tong Kunt Uitsteken Zonder Schade Te Oplopen”

-Tong piercings gaan gepaard met risico’s zoals infecties, irritatie of zenuwbeschadiging.

-Het is belangrijk om te weten dat het uitsteken van de tong een risico is voor de gezondheid.

-Het is belangrijk om een arts te raadplegen voordat u een tongpiercing krijgt.

-Tongpiercings kunnen bepaalde complicaties veroorzaken zoals infecties, allergieën, misvormingen van de tanden en het gebit en verminderde smaak.

-De tongpiercing kan ook leiden tot vergrote lymfeklieren en zenuwbeschadiging.

-Het is belangrijk om te weten dat het uitsteken van de tong een risico is voor de gezondheid.

-Het is belangrijk om een deskundige te raadplegen voordat u een tongpiercing krijgt om complicaties te voorkomen.

-Het is ook belangrijk om de tongpiercing regelmatig te controleren en eventuele problemen meteen te melden aan uw arts.